Barion Pixel
hinta és család

Amellett, hogy a hinta egy nagyszerű élményt nyújtó játék eszköz, mind a játszótereken, mind az otthoni, kerti játszótéren, sőt, akár a lakásban is, érdemes tisztában lenni egyéb, jótékony hatásaival. Ugyanis nemcsak egy szórakoztató eszközről van szó, hanem számos területet kifejezetten fejlesztő eszközről.

A hinta már újszülött korban is nagyon hasznos

A hintázás élménye végigkíséri az ember egész életét. Már csecsemőkorban is nagyon megnyugtató hatása van, majd a gyerekkori élmények egyik alapja, és akár felnőttkorban, sőt, idős korban is jelen lehet az ember életében a függőágyak és a hintaágyak társaságában.  Természetesen, újszülötteket egyáltalán nem mindegy milyen hintába ültetünk!

Nagyon figyelni kell, hiszen ültetni még nem lehet őket, és ha mégis erre vannak kényszerítve a nem megfelelő játék eszközben, akkor olyan gerincterhelést élnek át, ami később a mozgásszervi problémák okozója lehet.

A bölcsőhinta viszont nagyon relaxáló hatású, akár órákon át is, még el is aludhat benne a baba! Sok rosszul alvó babánál pontosan ez a ringatás válik be, amit nem csak a szülő karjában élhet át a baba, hanem egy ilyen eszközben is. Még az alvásproblémákon is segíthet a megfelelően ringató eszköz! Ez pedig megkönnyebbülés lehet a szülőknek, még az éjszakázás során is, hiszen teljesen más a kezünkben, vagy sétálva ringatni a babát, ami sokkal fárasztóbb, mint egy ilyen bölcsőhinta segítségével.

bölcsőhinta és kisgyerek

Fejleszti a fizikai területet

A jó hír az, hogy a hinta egyaránt fejleszti a fizikai, a kognitív és a szociális készségeket is! Mivel állandó előre-hátra mozgásban van egy gyerek a hintán, ezért például fejleszti az egyensúlyérzéket is, mivel mindig keresni kell az egyensúlyozást. Ez az izmok munkájának folyamatos összehangolásáról szól, ami egy nagyon összetett folyamat. Így a mozgáskoordinációra is fejlesztő hatással van az élmény. A kellemes és a hasznos találkozása tehát ebben az esetben is megtörténik, ami a legszerencsésebb találkozások közé tartozik.

A klasszikus és régóta ismert, még a modern változatok előtti műanyag laphinta alapvetően járul hozzá a lengő mozgás és az előre-hátra lökésen keresztül ehhez a fejlesztéshez. A kötél hosszúsága igény szerint állítható. Ez előnyös, hiszen a nagyobb gyermekek számára így még nagyobb önállóság élménye érhető el, leszállhat, amikor szeretne, fékezhet, amikor úgy érzi, megállna, vagy lassítana, ezek pedig fokozzák a biztonságérzetet is a játék során.

hinta

Fejleszti a kognitív területet

Ezzel párhuzamosan fejlődik a térérzékelés is, ugyanis a térlátásra és a térbeli tájékozódásra is folyamatosan szükség van a hintán való ringás során. És amit nem gondolnánk, mert nem tűnik ok-okozati összefüggésnek, mégis igaz, hogy az írás-olvasás tanulására is kifejezetten jótékony hatással van! Már szinte túl szép, hogy igaz legyen, de tényleg számos területen áldásos hatásokat fejt ki ez az egészen egyszerűnek, és szinte minden gyereknek elérhető szórakozás!

Kutatások szerint, az a gyerek, aki az iskola kezdésig, de az iskolás évek alatt is gyakran hintázik, könnyebben tanul bele az írás-olvasásba. Hogyan függ össze ez a két terület? Az előre-hátra ringó mozgás során a két agyfélteke közötti kapcsolat erősödik, valamint a szem-kéz koordinációra is jó hatással van. Az írás közbeni sortartást, valamint a kritikus hármasnak számító b, d, p betűk megkülönböztetését is segíti. Ki gondolta volna? Emellett pedig, mivel ez az élmény stimulálja az agykérget is, ahol található a koncentrációért felelős terület, így a figyelemzavar ellen is eredményes megoldás.

hinta és nevető gyerek

A hinta még a szorongás ellen is hatásos

Ha mindez még nem lenne önmagában elég, érdemes a pszichológiai hatásával is tisztában lenni. Nem véletlen hat már egy újszülöttre is nyugtatóan a ringatás. A pocakban is ringó élményben van része a pocaklakóknak, amely egy biztonságot nyújtó nyomot hagy a picikben. Ugyanígy később, a ritmikus mozgás segíti a nyugalom érzetet. Így tehát a szorongások, félelmek, feszültségek és a stressz leküzdésében is meghatározó szerepet tölt be.

Nagyon egyszerűen elérhető eszköz a hinta, és átgondolva, mennyi jótékony hatása van már csecsemőkortól egészen akár felnőttkorig, érdemes beszerezni otthonra is, korosztálynak megfelelő darabokat, melyekkel átélhetjük ezt a számos jó hatást és élményt egyaránt. A gyerekek számára a legjobb terápia a szorongások ellen is az élmény és játék, és ráadásul, ha nyugtató hatást is átélhetnek, érdemes befektetni ilyen eszközökbe gyermekeink számára.