Barion Pixel
A játszótéri játék íratlan szabályai

Ahogy szépen lassan a tél végéhez érünk és enyhül az időjárás, egyre többen és egyre gyakrabban látogatják meg a köztéri játszótereket. A gyerekeknek ezek az alkalmak nem csak sok-sok örömteli pillanatot és felejthetetlen élményeket tartogatnak, de igen sok területen pozitív kihatással vannak fejlődésükre, életükre. Azonban van néhány íratlan szabály, amit szülőként, hozzátartozóként fontos ismerni és odafigyelni rá, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges konfliktusok és zavartalan lehessen minden család számára az ott töltött idő.

A teljesség igénye nélkül elhoztunk most néhány ilyen szabályt, ami bármelyik játszótéren érvényes lehet és fontos őket betartani a látogatások során.

1. Köszönés érkezéskor és távozáskor

Ez az első szabály akkor is érvényes, hogyha éppenséggel nem ismerünk senkit az ott tartózkodók közül, hiszen a köszönés az alapvető illem része, melynek hiánya tiszteletlenséget sugall a többi ember felé. A játszótér ugyanolyan hely ilyen szempontból mint például egy orvosi rendelő, sarki kisbolt vagy éppen az óvoda, iskola, ahol szintén fontos a köszönés. Ezzel jó példát is mutathatunk a gyermekünknek és őt is megtaníthatjuk erre a szociális normára.

2. Kapu biztosítása

A játszótereken lévő kapu általában a gyerekek biztonsága érdekében zárható. Éppen ezért belépés és távozás során figyeljünk oda, hogy a saját és mások gyermekeinek biztonsága érdekében mindig zárjuk be megfelelően az ajtót. Nem csak akkor, ha egy forgalmas főút mellett található a játszótér.

3. Felelősségvállalás a játszótéren töltött idő alatt

A kapu átlépése és bezárása után sem lehet teljesen hátradőlni szülőként, hiszen akárcsak máshol, itt is a szülő, nagymama, nagytestvér vagy egyéb hozzátartozó felelőssége a gyermek. A szülő felel a gyermek biztonságáért, megfelelő viselkedésért, szabálykövetéséért, másokhoz való viszonyulásáért, bánásmódjáért és így tovább. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekek szüleik által folyamatosan szemmel legyenek tartva. Nem kell folyamatosan a sarkukban lenni, de késznek kell lenni, hogyha valamilyen helyzetben be kell avatkozni. Nagyon csábító lehet kicsit lazítani és telefonozni, de nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek folyamatos felügyeletet igényelnek. Egyrészt a saját épségük érdekében, másrészt pedig, hogy másoknak ne okozzon kárt vagy sérülést.

A játszóterek íratlan szabályai

4. Az eszközök korhatárainak betartása

Ez a szabály főként azokon a játszótereken fontos, ahol a játszótéri eszközök között vannak kisebbeknek és nagyobbaknak kialakítottak. Kellemetlen helyzetet szül, amikor a kis 3 éves azért nem tudja használni a csúszdát, mert egy 12 éves mászik fel éppen rajta. Figyeljünk oda rá, hogy melyik játék milyen korosztály számára alkalmas és hogy a gyermekünk a megfelelő eszközökkel játsszon.  

5. Legyünk tekintettel másokra

A játszótéren való játék során fontos tekintettel lenni másokra, különösen a nap azon időszakában, amikor sokan tartózkodnak a játszótéren. Vannak olyan nagy népszerűségnek örvendő játékok, melyekkel egyszerre akár többen is szeretnének játszani. Ilyen például a hinta, amihez időnként még egy kis sorban állás is szükséges. Ezekben a helyzetekben elengedhetetlen az odafigyelés a szülő részéről: ha a gyermekünk már régóta hintázik, adjuk át a hintát a soron következőnek és nézzünk valamilyen más tevékenység után. Ilyenkor ne csak utasítsuk a gyermeket a távozásra, hanem magyarázzuk el neki, hogy a többiek is szeretnék még használni a hintát.

 A játszótér egy jó terep lehet arra, hogy a gyerekek elsajátíthassák az olyan szociális normákat, mint az osztozkodás, együttműködés, problémamegoldás, az empatikusság és így tovább. Ezek fontosak nem csak az egészséges személyiségfejlődés, de ahhoz is, hogy elsajátíthassák az emberi kapcsolatok alapjait.

A játszóterek 5 íratlan szabálya 1

6. Ne kínáljunk ennivalóval más gyermeket a szülő megkérdezése nélkül

Bár nagyon kedves gesztus a másik gyermek megkínálása, fontos, hogy ezt ne tegyük anélkül, hogy a gyermek hozzátartozóját megkérdeztük volna. Nem tudhatjuk, hogy van-e bármilyen étel érzékenysége, eszik-e édességet, mit szokott enni és mit nem és így tovább.

A sort természetesen lehetne még tovább folytatni, a gyakorlott játszóterezők fejében valószínűleg megfogalmazódnak a sorok olvasása közben egyéb íratlan szabályok, melyek a játszótéri etikett részét képezik és esetleges konfliktusforrássá válhatnak.

Bár előnyös, ha a gyermek találkozik ilyen helyzetekkel, az otthoni játszótereken ilyen szempontból egyszerűbb és kényelmesebb a játék. Ha szeretnél gyermekednek az idei szezonra egy saját kerti játszóteret, tekintsd meg kínálatunkat és alakítsd ki saját Blue Rabbit játszóváratokat.