Barion Pixel

Mivel az emberek társas lények, ezért az életükben a szociális készségeknek igen nagy szerep jut. Mivel ez nagyrészt gyermekkorban alakul ki, ezért kulcsfontosságú, hogy a gyerekek megfelelő mennyiségű és minőségű társas helyzettel találkozzanak életük korai szakaszában.

Hogyan néz ki a társas fejlődés?

Bár a szociális viselkedésnek vannak öröklött tényezői is, de a folyamatos társas érintkezések és a szocializáció hatására a tanult elemeknek egyre nagyobb szerepe lesz.  

A szociális fejlődésre jellemző, hogy tanulás útján sajátítjuk el. Ez történhet megfigyelés útján, modellkövetéssel, ismétléssel vagy éppen megerősítéssel. Mivel ez egy kétoldalú folyamat, ezért magában foglalja azt, amikor a gyerekek a közösség részévé válnak és azt is, amíg ezzel párhuzamosan önálló, autonóm személyiséggé alakulnak.

A megfelelő szociális készségek lehetővé teszik a különböző helyzetekben a hatékony és helyén való viselkedést, illetve az adekvát reakciót a körülöttünk állók viselkedésére.

A szociális készségek fejlődése a játszótéren

Ahogy beköszönt a tavasz és a jó idő, egyre gyakrabban viszik el a szülők a gyerekeket a különböző köztéri játszóterekre. A friss levegőn töltött aktív, mozgással teli idő már önmagában is elég érv a játszóterek mellett. Az itt töltött idő alatti strukturálatlan játék igen értékes gyermekkorban. A játszótéri játéknak a szórakozás és mozgás mellett az egészséges szociális készségek kibontakozásában is nagy szerepe van. A játszótéri eszközök ugyanis egy természetes közeget nyújtanak a társas fejlődéshez. Nézzük meg közelebbről, hogyan is valósul ez meg a gyakorlatban.

A szociális készségek kibontakozása a játszótéren

1. Megtanulhatják, hogyan kapcsolódhatnak másokhoz

A kapcsolatok kialakulásának, a kapcsolatfelvételnek az első lépése az üdvözlés és a bemutatkozás. Mivel a játszótéren sok számunkra idegen gyerekkel és felnőttel találkozhatunk, ezért itt igen sok lehetősége van a másokhoz való kapcsolódás elsajátítására, begyakorlására.  A szülők iránymutatásával, bátorításával a gyerekek értékes tapasztalatokat szerezhetnek és bizonyos esetekben a kapcsolatfelvétel után új barátságok is kialakulhatnak.

2. Megtanulnak együttműködni és meghallgatni egymást

A játszótéren igen nagy népszerűségnek örvendenek a szerepjátékok és a különböző kreatív játékok. Mielőtt belevágnak, meg kell beszélni a szerepeket, játékszabályokat. Ezalatt a folyamat alatt figyelmesen meg kell hallgatniuk, hogy mit mond a másik. Ha esetleg valami nem tetszik, elsajátíthatják hogyan kell tárgyalni és érvényesíteni az akaratukat vagy éppen hogyan kell kompromisszumot kötni egyes kérdésekben.

A megbeszélés során gyakorolt értő figyelem és a hallgatás a felnőttkori kapcsolatokban is igen meghatározó, ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek találkozzanak ilyen helyzetekkel, amelyre a játszótéren biztosan sor kerül.

A szociális készségek kibontakozása a játszótéren 1

3. Konfliktusok kezelése, problémamegoldás

A játszótéren kialakuló konfliktusoktól nem kell megijedni. Mivel viszonylag kevés szigorú szabály van a játszótéren, ezért természetes, hogy időnként kialakulhatnak konfliktusok játék közben a gyerekek között. Akár egy olyan egyszerűnek tűnő helyzetben is alakulhat ki konfliktus, hogy ki menjen le előbb a csúszdán. Ezek a helyzetek és az ebből fakadó tapasztalatok igen tanulságosak lehetnek a gyerekek számára.

4. Segít megismerni és elfogadni mások sokszínűségét

Amikor a gyerekek a játszótéren más gyerekekkel találkoznak, tágulhat a látókörük és megtapasztalhatják, hogy nem mindenki ugyanolyan, mint ők.

Egyre több helyen találkozhatunk inkluzív szemléletű játszóterekkel, amely segíthet a gyerekeknek, hogy sokkal befogadóbbak legyenek a társaikkal. Az együtt játszás során a gyerekek a hasonlóságokra fognak koncentrálni a különbözőségek helyett. Ez nem csak a mozgáskorlátozott gyerekekre érvényes, de azoknál is igaz, akik más képességekkel rendelkeznek vagy mások az erősségeik. Ezek a szociális élmények felbecsülhetetlen értékkel bírnak a későbbiekre nézve is.

Nem csak a köztéri játszótereken fejlődhet a gyerekek szociális készsége. A kínálatunkban megtalálható otthoni játszótéri eszközök igen komplex játéktevékenységet biztosítanak a gyerekek számára.

A játszóvárak tornyaiban lehetőségük nyílik a közös mozgásra vagy éppen egy kis szerepjátékra. Ezen felül a kétszemélyes hintánknak köszönhetően kipróbálhatják, hogy milyen is párban hintázni. Ha pedig egy kis pihenésre vágynak, uzsonnázhatnak vagy éppen kártyázhatnak egyet közösen a friss levegőn a piknik asztalnál.

Bármelyik játszótéri eszközre essen a választás, a testvérek, barátok, szomszédok együtt játszása sok felejthetetlen pillanatot és élményt biztosíthat számukra.