Barion Pixel
építőkocka

Az első néhány év nagyon sok fejlődést rejteget a kicsik számára, főleg, ha ezt olyan környezetben és olyan eszközök társaságában élhetik meg, melyek segítik őket ebben a szakaszban is, mint például az építőkocka. A gyerekkor alapvetően fontos fejlődési időszak, amire épülnek majd a későbbi évek is.

Minden életszakaszban fontos, hogy a megfelelő szinthez szükséges élmények érjék az embert, és ennek alapjait gyerekkorban élhetik meg. Így gyerekként fontos, hogy olyan játékok vegyék körül a kicsiket, melyek fejlesztő, jótékony hatással vannak a különböző területeken rájuk.

Építőkocka a biztonságos és fejlesztő játék érdekében

Érdemes tisztában lenni vele, melyik életkorban milyen alapvető játékok lehetnek hasznosak egy gyerek számára. Nem véletlen van sok játékboltban a termékeken megjelölve az életkori ajánlás is, amit nem feltétlen kell ugyan nagyon szigorúan betartani, de vannak dolgok, melyeket érdemes megvizsgálni. Például, sokszor megvásárolható már a két éves gyereknek is az a játék, amit mondjuk, csak három éves kortól ajánlanak, ugyanakkor ez pont kritikus kormegjelölés arra nézve, hogy vannak-e pici, lenyelhető darabjai egy játéknak. Ugyanis ebben az esetben nem jó megvásárolni, mert csak veszélyhelyzetet teremthet.

De például az építőkocka már egészen kiskortól kezdve részese lehet az otthoni repertoárnak, a megfelelő méretben. Tehát itt nem a mütyüri legóra kell gondolni, hanem a nagyobb kiszerelésre. Ez egyszerre jelent egy teljesen biztonságos játékot már a babák, a totyogósok számára is, ugyanakkor egy kifejezetten fejlesztő játék élményt is garantál!

építőkocka

Mit is fejleszt az építőkocka?

Ugyan az építőkocka nem a csili-vili játékok közé tartozik, a gyerekek egyrészt ezt nem tudják, másrészt, a kisebbek eljátszanak a legegyszerűbb tárgyakkal is, mint egy pohár, vagy flakon, tehát nekik nem az számít, mennyire drága vagy flancos egy játék. Emellett pedig nagyon népszerű játékoknak számítanak a gyerekek körében az építőkockák! Fejleszti a kreativitásukat és számos más készséget, képességet.

Egyrészt, határtalan a kicsik fantáziája, így egy darab építő elem lehet bármi a számukra. Bármit elképzelhetnek, és ezek az elemek tökéletes eszközei a képzelőerejüknek is. Így egy nagyon sokoldalú játékról beszélhetünk! A kislányok számára lehet sütemény, torta egy-egy darab, ami elvezethet egy egész cukrászda megépítéséig, a kisfiúk számára pedig akár autók is lehetnek az elemek, melyek pedig autópálya építéséhez vezethetnek.

Ez benne a nagyszerű, hogy egy egészen egyszerű játék elképzelésén át elvezet oda az építés élménye, hogy végül egész szerkezeteket álmodhatnak meg maguknak! Babaházakat, palotákat, várakat, városokat építhetnek meg, és mindegyik más-más játékélményt biztosít a számukra. Tehát valóban fejleszti mind a képzelőerőt, mind a kreativitást! Ezért egy nagyon sokoldalú játékról van szó.

 építőkocka és kisfiú

Fejleszti a problémamegoldó képességet és a kreativitást is az építőkocka

Mivel bármilyen történetet megálmodhatnak az építőkockák köré, és bármilyen szereplőgárdát képzelhetnek bele a játékba, ezért határtalan lehetőséget fedezhetnek fel, folyamatosan a játékban. Ez a kreativitásra is jó hatással van, valamint egyes szakértők szerint, mivel sokféle módon használhatják a gyerkőcök az építőkockákat, nincs egyetlen szabály vagy kijelölt módszer rá, ezért fejleszti a problémamegoldó képességüket is!

Az óriás építőkocka készletből megtalálható a kezdő, az alap és az óriás kiszerelés is, mely darabszámait tekintve osztható ezekre a csoportokra. A kezdőben 26 db, az alapban 53 db, az óriásban pedig 106 db kocka található, melyek mérete megegyezik a valódi tégla méretével! Ezzel pedig új szintre emelhető a játékélmény is, hiszen így élethű nagyságban tudnak építeni bármit a gyerekek.

 óriás építőkocka és gyerekek

A térérzéket, a szem-kéz koordinációt és a finommotorikát is fejleszti

Mivel az építőkockákat egyrészt különböző méretekben, alakokban kapják, ezeket pedig egymás alá-fölé és mellé rakosgathatják, így a térérzék fejlesztésében is segítségükre vannak. Valamint, mivel nagy koncentrációt igényel az építőkockák egymásba illesztése, a megfelelő, kigondolt formák felépítése, ezért ebben a műveletben a szemek és a kezek együttműködésére van szükség. Ami egyébként sok más tevékenység előfeltétele is, például az írásé, és bizonyos mozgásformáké.

A kezek, ujjak ügyesedésében, vagyis a finommotorika fejlődésében is nagy szerepük van, mivel össze kell rakni és szét is kell szedni folyamatosan a játék során az elemeket. Ez szintén jól jön a későbbiek során, az írás tanulásában. Még az alapvető matematikai ismeretekben is segítség, mivel a különféle geometriai alakzatokat fel lehet bennük fedezni, valamint az elemek számolását, a méretüket, színük megkülönböztetését, a formák alapján történő csoportosítást, melyek mind hasznos képességek az iskolára készülődés során.