az ezerarcú homokozó

Frissen nyitott fagyizó, étterem vagy éppen egy középkori vár? A homokozó lehetőséget biztosít a gyerekkorban igen kedvelt szerepjátékokhoz, mely miatt bátran azt mondhatjuk, hogy az egyik legkreatívabb játszótéri eszköz, melyre otthon és a köztéri játszótereken egyaránt lehetőség nyílik. 

A homokkal vagy homokban való játék nem éppen a legtisztább kültéri játék, de nem is gondolnánk milyen jót teszünk azzal, ha hagyjuk, hogy a gyermek szabadon homokozhasson, sarazhasson, építhessen. Nézzünk néhány olyan területet, ahol biztosan kifejti pozitív befolyását a gyerekek életében. 

Finommotorika fejlesztése

A finommotorika alatt a kéz kisebb izmait, s azok összehangolt működését értjük. A korai életévekben nagyon nagy jelentőséggel bír ez a terület és ennek az erősítése, finomhangolása. Ha ez a terület optimálisan fejlett, a gyerekek képesek lesznek irányítani a ceruzát vagy éppen tollat és mire bekerülnek az iskolába, a kézügyességük elég fejlett lesz a folyamatos vonalvezetéshez, a helyes ceruzafogáshoz és magához az írás tanuláshoz. 

A homokozóban a gyerekek folyamatosan használják, erősítik ezeket az izmokat úgy, hogy mindezt nem is veszik észre. A homokkal való manipulálás, az ujjakkal való ásás, a gyúrás, hengerítés, formázás, a részletek kidolgozása mind-mind ezeket a finommotoros mozgásokat követelik meg. 

az ezerarcú homokozó

Szem-kéz koordináció

A szem-kéz koordináció megfelelő szintű fejlettsége elengedhetetlen az élet számos területén. Ilyen tevékenységek például a különböző labdajátékok, vágás, az írás, valamint az olvasás. A homokban való játék során a gyerekek folyamatosan fejlesztik ezt a készségüket, hiszen a kezük és a szemük együtt kell dolgozzon az alkotáshoz, építéshez. 

Olyan egyszerű tevékenységekhez is szükség van a szem-kéz koordinációra, mint a homok vödörbe lapátolása. Fontos, hogy ez is elérjen egy bizonyos fejlettségi szintet, mire bekerül a gyermek az iskolába. Azoknak a gyerekeknek, akiknek gondjaik vannak ezen a területen, nehezen megy a rajzolás, írás, vonalhatárok tartása, a ceruza adott pontra helyezése, illetve ott tartása. 

​​Szociális készségek 

A homokozó egy tökéletes terep a szociális képességek kiépítésére, kibontakoztatására, valamint fejlesztésére. Hogyha egy gyermek a játszótéren vagy éppen otthon a testvéreivel homokozik, elkerülhetetlenül belekerül olyan helyzetekbe, ahol szociális készségeit használja, finomítja. Problémákat kell megoldjon, kommunikálnia kell, illetve sokszor meg kell ossza a homokozót vagy esetleg játékait másokkal. Ha megvan az összhang, akkor pedig akár közös játékba is kezdhetnek, ahol az egyedül megszokottnál egy nagyobb, komplexebb kastélyt vagy cukrászdát is felépíthetnek.

az ezerarcú homokozó

Strukturálatlan játék

A megfelelő mennyiségű szabad játék kulcsfontosságú a gyerekek életében, hiszen a játék a gyerekek elsődleges tanulási színtere. Az ilyen tevékenységek alatt tud megismerkedni a tárgyak tulajdonságaival, valamint saját és környezete határaival. Ezen felül a játékon keresztül megtanul döntést hozni, problémát megoldani, valamint önkontrollt gyakorolni. 

Az ilyen játék alatt a gyermek felvállalhatja önmagát, ő irányíthat és egy olyan tevékenységben vehet részt, amelyet csak magáért végez. Az ilyen jellegű játék jó gyakorlóterepet jelent az élet próbáihoz, hiszen olyan tapasztalatokat gyűjt ez idő alatt, ami segít abban, hogy magabiztos felnőtté váljon, aki meg tud felelni a kihívásoknak. 

Kreativitás

A homokozó egy igen kreatív játék, ahol szabadon szárnyalhat a képzelet és bármi megépülhet, amit a gyermek szeretne. A fantázián múlik, hogy a homokból éppen egy kehely fagylalt, egy erődítmény vagy éppen egy vizes árok fog készülni. 

Azzal teszünk a legjobbat ilyenkor, ha hagyjuk, hogy szabadon, bármiféle elvárás nélkül dolgozhasson azon, ami megszületett benne. 

kisgyerek homokozóban

Természetesen ez a teljes képnek csak egy szelete, hiszen még sok egyéb olyan területen is tapasztalható a homokozó fejlesztő hatása. Kiskorban népszerű és praktikus választás a kisméretű kagyló homokozó, de ha már elég idős egy gyermek, érdemes egy nagyobb méretűre beruházni, hogy tovább folytathassa otthon is ezt a tevékenységet. 

A kínálatunkban megtalálható kerti játszóvárak jelentős részéhez tartozik egy homokozó rész, mely ezúttal egy fedett, védett környezetben teszi lehetővé ezt a közkedvelt játékot. Ilyen például a népszerű Beach Hut vagy a közkedvelt Penthouse játszóvár

Nézz körül kínálatunkban és szerezd be valamelyik otthoni játszóterünket és engedd, hogy szabadon kibontakozhasson, sarazhasson, építhessen a gyermek a homokozóban!