Az otthoni játszótér téliesítése

Az óraátállítás, majd az azt követő adventi időszak közeledése minden évben jelzi számunkra, hogy vészesen közeledik a tél és vele együtt a borongósabb, hidegebb idő. Ilyenkor az alacsony hőmérséklet és a korai sötétedés miatt a legtöbben szeretnek bekuckózni a meleg lakásba és emiatt kevesebb időt töltenek a családok, gyerekek az udvaron, az otthoni játszótéren. A kinti játékot semmiképpen sem kell egész télre felfüggeszteni, azonban mindenképpen átalakul a téli időszakban! A hideg időszak során is nagyon fontos a friss levegőn töltött idő és testmozgás, amely jó hatással van többek között az egészségre.

Azonban fontos, hogy leellenőrizzük a játszótéri eszközök biztonságosságát a téli időjárási körülmények között, illetve vannak olyan játszótéri eszközök, kiegészítők, amelyeket a tartósság és a biztonság jegyében érdemes leszerelni és eltenni egy száraz, hidegtől védettebb helyre. A jég, a hó és a rendszeres eső nem kedvez a játszótéri eszközök biztonságosságának és tartósságának. A konkrét termékeknél mindenképpen javasolt elolvasni és megőrizni a gyártói utasítást, mely az anyagösszetételre és a játék kezelésére nézve pontos utasítást ad.

Az otthoni játszótér téliesítése
Fontos leellenőriznünk a játszóeszközeink biztonságát a téli időjárási körülmények között.

A otthoni játszótéri eszközök rendszeres karbantartása

A legtöbb otthoni játszótéri eszköz nem igényel nagy karbantartást. Azonban van néhány olyan egyszerű lépés, amelyen érdemes időnként végigmenni ahhoz, hogy a gyermekeinket biztonságban tudjuk és maguk a játékok is tartósak legyenek és a legtovább tudjanak funkcionálni. Ezeknek az ellenőrzéseknek, karbantartásoknak a gyakorisága nagyban függ az adott játék típusától, anyagösszetételél vagy egyéb külső tényezőktől, ilyen például a nagy igénybevétel, rongálás mértéke vagy éppen a játék kora. Még a kímélő és rendeltetésszerű használat mellett is előfordulhatnak meglazult csavarok vagy károsodott alkatrészek, mely miatt javasoljuk a rendszeres ellenőrzést.

A kerti játékok általában jól bírják az időjárás viszontagságait, hisz kinti használatra lettek tervezve, így a nagy részük akár a téli hónapokban is kint tartható. Azonban a kint hagyott játékokról nem szabad elfelejtkezni a hideg tél folyamán sem, amikor nem töltünk sok időt a kertben. Havazásnál a hó súlya vagy a jég károsíthatja, deformálhatja a játékot, ami miatt javasoljuk, hogy hóesés után seperjük le a kint hagyott játékokról a havat. -5 fok alatti hőmérsékletben a műanyag játékok merevedhetnek, ezért ilyen időjárási körülmények esetén kerüljük a játszótéri játékok használatát.

Azonban annak ellenére, hogy a legtöbb kerti játék jól bírja a hideget, a leghosszabb ideig mégis úgy őrizhetjük meg a játékok épségét, ha télire szétszereljük és megtisztítva száraz, meleg helyre tesszük. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy azokat a játszótéri játékokat, melyeket biztosan nem fogunk használni és könnyen leszerelhetőek, érdemes elrakni egy száraz, hidegtől védett helyre. Ugyanez vonatkozik a homokozó vagy egyéb játszótéri eszközök fölé elhelyezett napvitorlára, azt is javasolt a téli időszakra leszedni.

Az otthoni játszótéri eszközök téli karbantartása

Hinta

A hintázáshoz elengedhetetlen a megfelelő ütéscsillapítás és a sík terep. Éppen ezért a terméket nem szabad aszfalt, beton vagy más egyéb kemény felület fölé helyezni. Emiatt javasoljuk, hogy télen vegye le és tárolja a hintát és annak összes tartozékát, mert a fagyos talaj jellemzői nem alkalmasak a biztonságos játékra.

Az otthoni játszótér téliesítése
Csúszda

A csúszdák minden elemét érdemes ellenőrizni az esetleges kopás szempontjából. A csúszdalapokat minden esetben olyan rendszerre kell felszerelni (játszóvár, állvány), amely alkalmas erre a tevékenységre. Az összeszerelésnél úgy járjunk el, hogy a gyerekek feje, az ujjaik és a ruhájuk ne szorulhasson be. A felszerelésekor fontos odafigyelni a termék és az esetleges akadályok közötti minimális távolságtartásra, hogy gyermeknek a csúszófelület végétől legyen elég helye leérkezni és ne üsse be semmibe a lábát. Ez a távolság a legtöbb esetben minimum 2 métert jelent, de a konkrét termékkel kapcsolatos eljárással érdemes elolvasni a termék használati útmutatóját.

A magasabb esési magasságú csúszdák használata is veszélyes lehet a téli fagyos időben, különösen ha nincs kialakítva alatta megfelelő ütéscsillapító réteg. Amennyiben van rá lehetőség, a csúszda leszerelését is javasoljuk, ezzel akár meg is duplázhatjuk az élettartamát. Ha a leszerelésre nincs lehetőség, hóesés vagy jeges idő esetén érdemes letakarítani a csúszdát, hogy a hó súlya vagy a jég ne tudjon kárt tenni benne.

Homokozó

Akár játszóvárhoz csatlakozó vagy önálló homokozónk van, érdemes az őszi, téli időszakra egy biztonságos ponyvával vagy egy vastag, vízálló fedővel letakarni, mely ősszel védi a homokozót a lehulló falevelektől, télen pedig a hótól. A homokozó játékokat pedig érdemes letakarítani és elrakni őket egy száraz helyre. Ez a lépés a játékok tartóssága és a higiéniája miatt is fontos.

Játszótéri kiegészítők

Bár a kisebb játszótéri kiegészítők nem jelentenek veszélyt a gyerekekre nézve, így ezek leszerelésének inkább tartósságbeli okai vannak. Az ilyen játszóeszközök általában egyszerűen leszerelhetőek, így ha szeretnénk minél több ideig kihasználni ezeket, javasolt lehet ezeknek is a leszerelése.

Folytatódhat a játék a lakásban is!

Az otthoni játszótér téliesítése

A webáruházunkban kapható beltéri játszóeszközöknek köszönhetően télen a meleg lakásban is átélhető a játszótéri hangulat. Födémhez rögzíthető hintacsuklónkkal egy alapos takarítás után akár a kint használt hinta is felszerelhető, de kínálatunkban megtalálható többféle állványos csúszda és játszóház is, melyek bel- és kültéren egyaránt használhatóak. Ha pedig valami különleges játékélményben gondolkodunk, érdemes körülnézni óriás építőkockáink között, melyek nagy méretükből kifolyólag egy új szintre emelik az építőjátékokat, lehetővé téve a valósághű dolgok építését.

Termékajánló