Barion Pixel
kislány és játék udvaron, otthoni játszóterek

Bár semmi nem pótolja azt az élményt, amikor a gyerekek együtt szaladgálnak a gigantikus játszótereken, ma már viszonylag könnyen tudunk játszóteret építeni otthonra is, ami sok önfeledt, boldog percet tud biztosítani gyermekünk számára. A továbbiakban röviden kifejtjük, hogy miért is jó a gyermeknek, ha sokat játszik a szabadban a különböző otthoni játszótéri eszközökkel.

1. Minőségi időtöltést biztosít

A 21. században a digitális technológia a gyermekek életére is nagy hatással van. Ha egy szülő tudatosan tudja kezelni ezt a témát, akkor még a gyermek előnyére is tudja fordítani, de ha minden adandó lehetőségnél beülteti a televízió és a mobiltelefon elé, az számos területen negatívan hathat a fejlődésére. Ehelyett olyan játék lehetőségeket kell biztosítani neki, amivel nem csupán lefoglalja magát, de jótékonyan hat fejlődésére. Erre nagyon jó terepet biztosítanak a különböző játszótéri eszközök, amelyek a szórakozás mellett számos területen fejlesztő hatással bírnak. Nem kell feltétlenül komplex játszóvárakban gondolkozni: elég egy hinta, egy homokozó vagy egy csúszda. Ezekkel az egyszerű eszközökkel is sokat tehetünk gyermekünk fejlődéséért.

2. Elősegíti az optimális mozgásfejlődést

Kislány hintán, otthoni játszótér eleme

A játszótereken rendkívül sokféle mozgásformát gyakorolhatnak a gyerekek. A hinta, az egyik legnépszerűbb otthoni játszótéri eszköz fel-le lendítése, megállítása, gyorsítása fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, mozgáskoordinációt, hiszen ennek a segítségével tudja összerendezni mozgását, valamint megtanulja, hogyan indítsa el és állítsa meg a hintát.

Első ránézése nem gondolnánk, de csúszdázás során a gyermek izmai erősödnek, egyensúlyérzéke és koordinációja is fejlődik, miközben a lecsúszás élménye boldogsághormonokat szabadít fel.

A homokozó is egy könnyen beszerezhető eszköz, amire még gyakorlatilag kert hiányában is lehetőségünk nyílik: teraszokra, erkélyekre is könnyedén felállíthatunk egy kisebb méretű homokozót. A homokozó a kreatív játék színtere, de az egyik legnagyobb előnye a finommotorika fejlesztése: a homok formázása, alakítása fejleszti a kézügyességet, amely elengedhetetlan a későbbi írástanuláshoz.

Sokan otthonra is építenek kisebb mászókákat, játszóvárakat, melyek komplex mozgásformák fejlesztésére adnak terepet: javul a testtartás, nő az állóképesség, erősődnek az izmok, s fejlődik a szem-kéz, szem-láb koordináció. A futás, mászás, ugrás stb. során fejlődnek a nagymozgások, melyre a szabadtéri játék során rengeteg lehetőségük nyílik.

3. Játék a szabadban

kisfiú lehullott leveleket dobál

Az otthoni játszótéri játék egy másik előnye, hogy a gyerekek a szabad levegőn vannak. A friss levegő nemcsak növeli a szervezetünk ellenálló képességét, de jótékonyan hat lelki szellemi-állapotunkra. Ezen felül javítja a teljesítőképességet, a koncentrációt és a memóriát is, így iskoláskorban különösen fontos a szabadtéri játék. S mindezek mellett a gyermekek olyan tapasztalatra tehetnek szert, amire a lakásban nincs lehetőségük: megismerkedhetnek a természettel: a növényekkel, a különböző textúrákkal, a kertben található állatokkal.

4. Az otthoni játszótér jótékonyan hat az idegrendszer érésére

A játszótéri eszközök közül a hintázás különösen jó hatással van az idegrendszer érésére: azáltal, hogy erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, mely jótékony hatással van a tanulási-megismerési mechanizmusra, a későbbi tanulási teljesítményre.

5. Napi rendszeresség

Az otthoni kerti játszóterek egyik legnagyobb előnye, hogy mindig kéznél vannak. Megspóroljuk a szervezést: nem kell utazni, összekészülni, csak ki kell menni a kertbe és már indulhat is a játék. Az optimális fejlődéshez fontos, hogy az agy különböző területei kisgyermekkorban megkapják a megfelelő mennyiségű ingereket, melyre pozitívan hat, hogy napi szinten tud a gyermek hintázni, csúszdázni, mászókázni.

homok és homokozó játékok

Nem kell egyből nagy játszóvárakban gondolkozni, már azzal is sokat tehetünk, ha beszerzünk egy hintát, egy homokozót vagy egy csúszdát, melyekkel a gyermek napi szinten meg fogja tudni tapasztalni a játszóterek egyik nagy előnyét: a szórakoztatva fejlesztést.