Izgalmas játszóterek a világ körül

Ha megnézzük a gyermekek számára kialakított területeket, azt látjuk, hogy mindegyik különbözik valamiben annak ellenére, hogy ugyanazokat a célokat teljesítik: szórakozás, a gyermekek fantáziájának és kreativitásának ösztönzése vagy éppen a szocializáció. Vannak olyan játszóterek, amelyek kicsik, mások tágasak, némelyek tematikusak vagy titokzatosak, mások sokféle játszótéri eszközt és felszerelést tartalmaznak, megint mások pedig nagyon egyszerűek és letisztultak. Legyen egy játszótér modern, vagy városias vagy újrahasznosított anyagokból felépített, minden játszótér a maga módján egyedülálló. Rengeteg fantasztikus és egyedi játszótér található a világon, de igyekeztünk összegyűjteni 10 olyan izgalmas játszóteret, amit minden gyermek szívesen meglátogatna és felfedezne!

1. Parque Gulliver játszótér – Valencia, Spanyolország

Aki ismeri Gulliver és a Liliputiak történetét, sejtheti is, hogyan van kialakítva ez a játszótér. Egy óriási Gulliver fekszik elterülten a földön. A teste valójában a játszóhely és a gyerekek, olyanok, mint a liliputiak, akik járkálnak a testén. Minden egyes része különleges helyet biztosít a játékhoz. Ez a gyermekország közvetlenül az irodalmi forrásokból jelenik meg és hálókkal kötelekkel, csúszdákkal, lépcsőkkel, átjárókkal, rámpákkal és sok mással ötvözi a gyermekek számára tökéletes szórakoztató központot.

2. Clemyjontri Park – Mclean, Virginia, Egyesült Államok

Ez a játszótér úgy lett kialakítva, hogy minden képességű gyermek számára használható legyen. Az utak tetejéről igen színes képet nyújt és széles játékeszközöket kínál, de a klasszikus hinta és csúszda is megtalálható benne! A játszótér négy nagy szobára oszlik: Szivárványszobára, az Iskolaház és Labirintus szobára, a Fitnesz- és Szórakoztató Szobára és egy Izgő-mozgó szobára. Mindegyik tartalmaz játék- és oktatási lehetőségeket és tevékenységeket, például különféle hintákat, a labirintus formájában megjelenő tanulópaneleket, tematikus felszereléseket (versenypálya, motorkerékpárok, repülőgépek és vonatok) és a dzsungelt. Mégis ki tudna ennek ellenállni?

3. Wright Brothers Játszótér – New York, Egyesült Államok

Ahogyan a neve is elárulja, egy olyan tematikus játszótérről van szó, melynek játékszerkezetét a repülőgépek ihlették! Kialakításának köszönhetően különböző korosztályú gyermekek évezhetik a park felfedezését! A gyerkőcök igazi kis pilóták lehetnek, akik még akár a repülőgép kabinjából is irányíthatnak! Vannak olyan eszközök, amelyek a Wright testvérek első repülésének jellemzőit jelzik és olyan tevékenységeket biztosítanak, amelyek segíthetik a gyerekeket a szórakozásban és az izomerő gyakorlásban. Ilyenek például a gyűrűk, pálcikák, billegőkupakok stb.

4. Kisgyermekek játszótere – Alfortville, Franciaország

Hogy mi is jellemzi ezt a teret? A gyerekek szükségeivel összhangban lévő tervezés! Minden megvan ugyanis benne, amire a gyerekeknek szüksége van a fejlődésük során! Számos tevékenység lehetővé teszi a kisgyermekek számára, hogy aktívan részt vegyenek a játékban!

A csaknem 1900 m2 alapterületű játszótér három részre osztható, melyből a két fő résznek maga a felnőtt és a gyermek terület számít. Az egész területet szintekre tervezték, belevonva különböző színeket (piros, bézs, kék, sárga…) és textúrákat (beton, lágy talaj, aszfalt, fű) és mindezt változatos, bőséges növényzettel ellátva. Ezek a tényezők nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek ilyen stimuláló környezetben fejlődhetnek a játék és a felfedezés során.

5. Buga 05 játszótér – München, Németország

A játszóterek a legtöbb esetben előre gyártott elemekből állnak. Ez a játszótér azonban nem egy tipikus darab! Nem tartalmaz olyan klasszikus elemeket, mint a csúszda vagy a hinta, de kortárs kialakítása miatt mégis nagyon érdekesnek számít. A játszótér két fő elemből, a fű és a tartán kombinálásából és a terep domborzatának módosításából áll. Az így kialakuló hullámos felületek a gyerekeket sétára, játékra és ugrásra ösztönzik, valamint a természetes tájon való tartózkodás érzetét kelti. Egyszerűen gyönyörű!

Az otthoni játszótér is lehet kreatív?

Melyek azok az elemek, amelyek érdekessé és innovatívvá teszik a gyermekjátékot? Sok ilyen tér van, amely nemcsak játszható környezetként szolgál a gyermekek számára, hanem befolyásolja fejlődésüket is. A játszóterek kialakítása ma már sok esetben nem csak olyan helyet biztosít, ahol mászni vagy ugrálni tudnak a gyerekek, hanem igyekszik ennél többet nyújtani.

Izgalmas játszóterek a világ körül
Az otthoni játszóterek is izgalmassá varázsolhatóak ötletes kiegészítőink segítségével.

Igaz, az otthoni játszótér nem hordoz ennyi izgalmat és különlegességet (nem is ez a célja), mégis vannak olyan elemek, amelyekkel valóságos játszóbirodalommá varázsolhatjuk az otthoni játszóteret. Amennyiben ötletes, kreatív kiegészítőket keresel az otthoni játszóbirodalomhoz, keresd fel az alábbi linket, ahol számos kiegészítő közül válogathatsz. Legyen szó játszótéri hajókormányról, amelynek segítségével a gyermek képzelete egy pillanat alatt egy kalózhajó fedélzetére varázsolhatja őt, vagy egy teleszkópról, amelyben egy erdei vadászles elevenedhet meg játék közben – ezeket és ennél többet megtalálsz otthoni használatra szánt játszótéri kiegészítőink között. Ha pedig bármiben segítségedre lehetünk, keress meg bennünket a Kapcsolat menüben található elérhetőségeink bármelyikén.

Ha pedig kíváncsi vagy a következő 5 izgalmas játszótérre, amit legközelebb veszünk sorra, kövess minket, hogy ne maradj le róla!

Termékajánló