Barion Pixel
kislány kötélhídon, játszótér

Minden gyerek szeret hintázni, futkározni a barátaival és lecsúszni a játszóterek csúszdáin. A játszótéren való játék során a gyermek nem csak szórakozik, hanem olyan tapasztalatokra is szert tesz, amik pozitívan befolyásolják a testi, lelki és szellemi fejlődését. A következőkben a legnépszerűbb otthoni játszóeszközöket fogjuk bemutatni, ismertetve a sok jótékony hatást, amit magukban hordoznak.

Hinta

A hinta nem csak a játszótereken, de otthon a kertben is a legnépszerűbb szabadtéri játéknak számít. Nem csupán a gyerekek körében kedvelt tevékenység, de még a felnőttek is szeretnek egy kényelmes hintaágyban, függőágyban ringatózni.

játszótéri hinták

Ez nem véletlen, ugyanis a ringatózás már az anyaméhben elkezdődik, s ez a mozgásforma a megszületésünk után, az életünk folyamán is a biztonság érzetét idézi fel bennünk: megnyugtat, kikapcsol, remek stresszoldó hatása van.

A hintázást nem lehet elég korán elkezdeni! Mára nagyon népszerűvé váltak a különböző babahinták is, melyek amellett, hogy megnyugtatják a babákat, támogatják az agy különböző érési folyamatait is. Különösen hasznos a hintázás tevékenysége, amikor a nagyobb gyerekek már maguk hajtják a hintát: nem is gondolnánk mennyi mindent fejleszt ez az egyszerű mozgásforma. Fejlődik az egyensúlyérzékük, a koordinációs képességük.

Gyógypedagógiai kutatások is megerősítik, hogy azáltal, hogy a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, pozitív hatással van a későbbi írás- és olvasástanulásra, sőt még diszlexia prevencióra is alkalmas!

Csúszda

A csúszda is gyakran megtalálható minden játszótéren, de még otthon a kertben is gyakori játszóeszköz. A nagy választékban mindenki megtalálhatja a gyermeke számára a megfelelőt.

játszótér piros csúszda és kisfiú

A csúszdázás egy igazi örömforrás a gyermekek számára. A boldogsághormonok felszabadítása és az önfeledt szórakozás mellett azonban a jótékony hatás sem marad el.  Amellett, hogy erősíti a különböző izmokat, fejleszti a logikus gondolkodást, az egyensúlyérzéket és a koordinációt. A lecsúszás során olyan tapasztalatokat szerez a gyermek, amik segítik a térérzékelés és a téri tájékozódás fejlődését.

Játszótéri homokozó

A homokozó a gyermeki fantázia színtere. Elég hozzá egy kislapát és egy vödör, s indulhat az építés!

játszótér homokozó játszás

A várak, árkok, városok építése közben szabadjára engedhetik kreativitásukat, miközben rengeteg tapasztalatra szert tesznek. Ezek közül az egyik legfontosabb a finommotorika fejlődése, mely kisgyermekkorban kiemelt szerepet kap a különböző fejlesztések, óvodai foglalkozások során is.

Ez nem véletlen, ugyanis a finommotorikus képesség megfelelő fejlettségére nem csak az írástanulásnál és rajzolásnál, de egész életünkben szükség van. A homokozóban a gombócok gyúrásával, a vár különböző részeinek kialakításával, a homok vízzel formálásával ügyesedik a kézügyesség.

Mászóka

Bár nagyobb játszóvárakkal ritkábban találkozhatunk a kertekben, mint a csúszdával, hintával, homokozóval, de az egyszerűbb mászókák otthonra is viszonylag könnyen beszerezhetőek és telepíthetőek.

játszótér mászóka és kisfiú

A különböző mászókák használatával fejlődik a szem-kéz és a szem-láb koordináció, az egyensúlyérzék, erősíti az izmokat, valamint javítja a testtartást is. Legyen szó egy egyszerűbb mászókáról vagy egy komplex háromtornyú játszóvárról, mindegyik jótékonyan hat a gyermek fejlődésére.

Az otthoni játszóterek nagy előnye, hogy nem havonta 1-2 alkalommal találkozik a gyermek ezekkel a játszóeszközökkel, hanem minden nap van lehetősége kimenni a kertbe és csúszdázni, hintázni vagy homokozni, s megtapasztalni a játszóterek egyik legnagyobb előnyét: a szórakoztatva fejlesztést.