Barion Pixel
gyerek csűszda blog kép

Melyik szülő ne szeretné az otthont is úgy kialakítani, hogy gyermekei számára minél élvezetesebb legyen? Ebben számos játék eszköz áll a szülők rendelkezésére, amivel feldobhatják az otthoni gyerekszobákat és a kertet. Vannak olyan játékeszközök, amihez nem feltétlen kell a gyerekeknek megvárniuk a jó időt, mert bentre is megoldható a beszerzésük. Ilyen például a gyerek csúszda. Ahhoz azonban, hogy a gyerek csúszda azonban egyszerre legyen szórakoztató és biztonságos, érdemes néhány információval felruházni magát minden szülőnek.

A gyerek csúszda előnyei

A gyerek csúszdák nemcsak a szórakozásért felelnek, hanem emellett a fejlesztésért is. Fejlesztőleg hatnak a logikus gondolkodásra, az egyensúlyérzékre és a mozgáskoordinációra. Erősíti az izmokat is, erősítheti az önbizalmat, segít levezetni azt a temérdek energiát, ami egy gyerekben túlteng, így a szülők is hálásak lehetnek az ilyen játékokért. Örömet is okoz, és a reflexek is intenzívebben fejlődnek általa, és persze általában a gyerek csúszdák a friss levegőn töltött játékidőért felelnek, ám rossz idő esetén benti verzióval is érdemes élni. Mindenképp hasznosabb időtöltést fog jelenteni a gyermekek számára, akár benn, akár kinn élnek a lehetőséggel, mint a virtuális játékok.

gyerek csúszda, gyerek a csúszdán

A választás szempontjai: biztonság, tartósság

Amikor gyerek csúszdát vásárolunk, elsődleges szempont kell, legyen a biztonsági tanúsítványa. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a játékeszköz hibás tervezéséből és kivitelezéséből fakadóan ne történhessen baleset a gyerekekkel. Ezért nagyon fontos, hogy csak olyan terméket vásároljunk, ahol a származási hely és a gyártó is igazolt. Ezentúl fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a kinti gyerek csúszdák jobban ki vannak téve az időjárási viszonyoknak, mint benti társaik, ezért ennek megfelelő minőségűek legyenek.

Az UV állóság előnyt jelenthet, már csak azért is, hogy ne fakuljon ki az eredetileg élénk színe. Érdemes lehet azt is átgondolni, hogy olyan gyerek csúszda választása mellett döntünk-e, amelyiket rossz idő esetén könnyedén be tudunk vinni a gyerekszobába is, vagy csak kinti verziót vásárolunk. Illetve, befér-e az autónk csomagtartójába, olyan esetekre, amikor például a nyaralóba vinnénk magunkkal. Ezeket érdemes mérlegelni a vásárlás előtt, mert a méretet is ennek megfelelően tudjuk megválasztani.

gyerek csuszda az udvaron

Alak és anyag

További szempontként jöhet szóba a gyerek csúszda alakja. Választhatunk egyenes, vagy hullámos gyerek csúszdát is. Az egyenes az ismertebb és bevett választás ezen a téren, de akik szeretnék egy kicsit feldobni az élményeket, és rendhagyóbb verzió mellett dönteni, azoknak kihívást jelenthet a hullámos csúszda. Nyáron például egy slaggal vizet lehet locsolni egy hullámos csúszdára, és ezáltal a vízi csúszdázás élményét átélni a kertben, akár egy medencébe érkezve, vagy egy medence közelében. Anyagukat tekintve pedig lehetnek fémből, vagy műanyagból a gyerek csúszdák. A műanyag verziók előnye, hogy nem igényelnek különösebb gondozást, nem kell sem csiszolni, sem festeni őket.

A fém típusok ezzel szemben több törődést igényelnek, ugyanakkor egész évben kinn lehet hagyni őket a szabadban, nem teszi őket tönkre az időjárás viszontagsága. Azoknak, akik a műanyag mellett teszik le voksukat, további előnyt jelent, hogy bentre is használhatják a hidegebb napokban a gyerekek, így az élmény nem lesz évszakokhoz kötött. A hullámos típus kedvelői számára a Tsuri csúszda lehet a befutó, mely a legnépszerűbb terméknek számít a kategóriában. Nagyon masszív és strapabíró darab, a hullámos vonalvezetésnek köszönhetően pedig jobban siklik hagyományos társainál. Különböző színekben is kapható, HDPE anyagból készült, esési magassága pedig 1,5 méter.