Kerti Játszótérhez ötletek, fa játszóvár

Most, hogy már nincs az a nyári forróság, de még jó idő van, elérkezett az ideális időszak a kültéri játékhoz, a játszóterezéshez: arra, hogy a gyerekek kint játszanak a friss levegőn. Miért is fontos, hogy a gyermek minél többet találkozzon a különböző otthoni játszótéri eszközökkel?

Mozgásfejlődés

A mozgásfejlődés a gyerekek fejlődésének az egyik alappillére, mely számos részképességre hatással van.  Fontos, hogy kisgyermekkorban minél több és sokrétűbb mozgástapasztalatra tegyenek szert, hiszen ezek olyan kulcsfontosságú területekre is kihatnak, mint például a beszédfejlődés, a különböző kognitív folyamatok, egyensúlyérzékelés vagy a térészlelés.

A játszótér az egyik legjobb terep arra, hogy a gyerekek minél több mozgásos tapasztalatra tegyenek szert: a hintázás, a csúszdázás, a mászókázás, homokozás, kúszás, mászás mind különböző agyi területeket ingerelnek, ezzel támogatva az optimális mozgásfejlődést. Ezért fontos, hogy levigyük gyerekeket a játszótérre, ha pedig lehetőségünk van, otthonra is szerezzünk be minél több játszóeszközt.

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány ötletet otthoni játszóterek kialakításához.

Toronycsúszda

Ha kisebb helyigényű otthoni játszóteret szeretnénk létrehozni, akkor egy toronycsúszda építése jó választás lehet. A toronycsúszda tulajdonképpen egy egytornyú játszóvár, melyet a csúszdán kívül sok egyéb eszközzel is kombinálhatunk. Az aljára kialakíthatunk homokozót, mely nemcsak helytakarékos, de praktikus megoldás is: a homokozó árnyékban van, nem forrósodik fel és kevésbé hullanak rá a falevelek is. A tornyot különböző kiegészítőkkel is felturbózhatjuk: erre jó alternatíva lehet egy kormánykerék, teleszkóp, távcső, amik teret adnak a gyermeki kreativitásnak és támogatják a különböző szerepjátékokat is.

A torony aljába nem csak homokozót telepíthetünk, kialakíthatunk például játék konyhát is vagy egyéb bunkereket.

A torony csúszdát érdemes különböző mászóeszközökkel kiegészíteni, amin a gyerekek fel- vagy éppen lemászhatnak. Mászókövekből kialakított mászófallal, tűzoltó csővel, kígyó létrával vagy hullám mászókával kombinálva többféle mozgásfajtára nyílik lehetőségük, melyek fejlesztik mozgáskoordinációjukat.

Rézsű játszótér

Ha sok a lejtős, emelkedős rész a kertben, érdemes a rézsűket kihasználni, ha otthoni játszóteret akarunk kialakítani: számos esési magasággal rendelkező eszköz egyszerűen letelepíthető a különböző domborzati területek kihasználásával. Létrehozhatunk mászókövekkel ellátott mászófalakat, de akár csúszdákat is elhelyezhetünk.

Játszósarok

Nem baj, ha nem áll a rendelkezésünkre nagy terület. A gyerekek kreatívak: nincsen feltétlenül szükség komplex játszóvárakra, néhány játszótéri eszközzel, s azok ötletes elhelyezésével költséghatékonyan tudunk kialakítani a kertben játszósarkokat, ahova különböző játszóeszközöket helyezhetünk el: a hintától kezdve a trambulinon át a csúszdáig sokféle eszköz teret kaphat benne.

Nagyobb játszóvárak

Ha lehetőségünk van rá, nagyobb játszótereket is létrehozhatunk, ahol a lehetőségek és kombinációk tárháza szinte végtelen. Azonban vannak olyan eszközök, amiket nem érdemes kihagyni, ha játszóvárat építünk: a hinta és a csúszda valamilyen mászóeszközzel kombinálva szinte kötelező elemei a nagyobb otthoni játszóváraknak, melyeket ízlésünkhöz és lehetőségünkhöz mérten egyéb eszközökkel is kiegészíthetünk.

Játékház

Kerti játékházakat is ötvözhetünk játszótéri eszközökkel: a csúszdák, a különböző mászóeszközök remekül kiegészítik a kerti kisházakat is.

Ha valamelyik ötlet felkeltette az érdeklődését, nézzen körül játszótéri webáruházunkban, ahol szinte minden kiegészítő megtalálható, amire egy otthoni játszótér kialakításához szükség lehet. Építsük meg közösen következő játszóterét!