Barion Pixel
6+1 ok a játszóterezés, levegőzés mellett hideg időben is

Játszótér, kinti játék – iktassuk be télen is?

A felnőtteknek is, de a gyerekeknek különösen szükségük van a mozgásra, friss levegőre, akárcsak a játékra. Gondoljunk csak arra, hogy egy hosszú, bent töltött nap után milyen jól esik a testünknek-lelkünknek akár egy rövid séta a szabadban? Ha pedig felnőttként is ilyen felszabadító érzés ez, amikor végre nem a négy fal között vagyunk, akkor vajon milyen rendkívül jó hatással bíró és elengedhetetlen egy gyermek számára a napi rendszerességű kinti játék – akár a játszótéren? Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe, vagyis hogy milyen hatásai is vannak a kint töltött perceknek gyermekünkre.

Nem véletlenül van igény a közületi és otthoni játszóterekre is, hiszen ilyenkor a kisebbek és nagyobbak is kedvenc tevékenységük – hintázás, csúszdázás, homokozás, libikókázás, mászókázás stb. – közben a friss levegőn, zöld területen játszhatnak. Ám ezek a percek többről szólnak, mint a játék – ezt írásunk későbbi bekezdésében fejtjük ki bővebben – az biztos, hogy kulcsfontosságú a mindennapi kinti játék, levegőzés, játszóterezés a fejlődésben lévő szervezet egészséges növekedése szempontjából.

6+1 ok a játszóterezés, levegőzés mellett hideg időben is 1
Télen is szüksége van a gyermekeknek a kinti játékra

Azonban, ahogy megérkezik – őszi hónapok végén – az igazán hideg, nyirkos időjárás – a játszóterek szinte kiürülnek, kicsit elhagyatottá válnak a játszótéri játékok, hiszen a szülők nagy része nem szívesen viszi ki a szabadba ilyenkor hosszú időre a kicsiket. Részben, mert nem szeretné senki, hogy gyermeke játék közben megfázzon a hideg időben, részben, mert, mire kiér a család a játszótérre, már besötétedik. Ez egyébként teljesen érthető is egy szinten, mivel nyilvánvaló, hogy annyi időt nem akar se felnőtt, se gyermek kint tölteni – akár a játszótereken, mint a meleg, napsütötte hónapokban.

Játszóterezés, levegőzés télen se maradjon el!

Visszacsatolva azonban cikkünk elejére, mindenképpen képviseljük azt az álláspontot, hogy a gyerekeknek hosszú és rövidtávú egészséges fejlődésük szempontjából szükségük van a levegőzésre, kinti játékra – és ez alól nem kivétel a téli, hideg időszak sem. Sőt, ilyenkor talán különösen fontos a napi rendszerességű kint lét, hogy ellenállóbb legyen gyermekünk szervezete – például a betegségekkel szemben. A friss levegőn töltött idő – legyen az akár a téli hideg időszakban csak napi fél óra – pedig sok szempontból bír fejlesztő hatással kicsikre és nagyokra is.

6+1 ok a játszóterezés, levegőzés mellett hideg időben is 2
Friss levegőn töltött idő fejlesztően hat

Friss levegőn töltött idő fejlesztő hatásai


Nem véletlen, hogy már egészen csecsemőkortól javasolt a napi rendszerességű levegőzés, játék a szabadban, akár enyhe mínuszokban is. Bölcsődékben, óvodákban, iskolákban is lehetőség szerint mindennap kinn vannak a gyerekek az udvaron, játszanak az intézményi játszótéren – hideg, téli hónapokban is. Ennek az oka többek között, hogy a szabad levegőn tartózkodás számos elengedhetetlen, pozitív hatást gyakorol a fejlődő és nyilván a felnőtt szervezetre is.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük 7 pontban, hogy mik is konkrétan a kint, szabad levegőn töltött idő – legyen szó csak akár napi 15 perc sétáról vagy játszóterezésről – fejlesztő hatásai a gyermekekre:

  1. Gyorsítja a gyógyulást.
  2. Javítja a koncentrációt, teljesítőképességet, mely leginkább kisiskolás gyermekeknél figyelhető meg igazán.
  3. Nagyon jó szervi hatásai is vannak a rendszeres szabadban töltött időnek, mint például légzés, anyagcsere folyamatok javulása.
  4. Csökken a szorongás, ezáltal boldogabb, nyugodtabb lesz a gyermek.
  5. Sokkal jobb étvágya van általában azoknak a gyermekeknek, akik mindennap sétálnak, játszanak a friss levegőn.
  6. Erősíti az immunrendszert.
  7. Mind emellett minden szülő tudja, hogy sokkal jobban alszik, nyugodtabb az a gyermek, aki elegendő időt töltött a szabadban, megvolt az aznapi kinti játékidő, szemben azzal, amikor a család egész nap bent ragad akár egy kis lakásban.
6+1 ok a játszóterezés, levegőzés mellett hideg időben is 3
Hideg időben is irány a játszótér!

Hogyan hozzuk meg mégis a saját és gyermekünk kedvét a téli kinti léthez?


Nem egyszerű kérdés, hiszen a téli hideg, sötét játszóterek kevésbé hívogatóak mindenki számára. Ebben az időszakban nagy a kísértés, hogy inkább a meleg lakásban kuckózzunk együtt. Következő cikkünkben néhány kedvcsináló ötletet szeretnénk adni, hogy kicsik és nagyobbak számára is élvezetessé tudja mindenki tenni a téli kinti játékidőt – összekötve ezzel a kellemeset a hasznossal.