Barion Pixel
két kisfiú és fészekhinta

A hinta az egyik legnépszerűbb játszótéri eszköz. A hintázás nem csak a kisgyermekek között, de még a felnőttek körében is nagy népszerűségnek örvend.
A hinta nem véletlenül ilyen népszerű eszköz, ugyanis nyugtató, feszültségoldó hatása mellett számos fejlesztő hatással is bír. Bár a hinta jótékony hatásai közül már viszonylag sok benne van a köztudatban, de vannak olyan területek, amikre nem is gondolnánk, hogy befolyással van ez a működésében rendkívül egyszerű játszóeszköz. Nem véletlenül használják fejlesztésre számos olyan népszerű terápiában is, mint a TSMT vagy az Ayres-terápia. A továbbiakban a hintázás néhány pozitív hatását fogjuk bemutatni.

1. Pozitív lelki hatások

A hintázással együttjáró ritmikus mozgás pozitív lelki hatásai egészen az anyaméhig vezethetők vissza, ahol az első meghatározó élmények között jelen van a folytonos ringatózás. Ennek köszönhetően ez az érzés a születés után is a biztonság érzetét idézi fel a csecsemőkben: a ritmikus mozgás segít a szorongások és feszültségek feloldásában, leküzdésében. Nem véletlenül nyugszanak meg a babák, amikor ringatják őket.

2. Az idegrendszer érése

A pozitív lelki hatáson felül a hintázás támogatja az idegrendszer érését is, mely kisgyermekkorban különösen fontos. Kutatások is megerősítették, hogyha valaki kiskorában sokat hintázik, az hatással lehet a későbbi írás – és olvasástanulás sikerességére, valamint a matematikai képességekre. Ez azért van, mert a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot.

hintázás jótékony hatásai, kislány ír füzetben
A hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot.

3. Koordináció és egyensúlyérzék

Hintázás során a koordináció is fejlődik, hiszen a gyermeknek a felsőtest és a láb egyidejű és ellentétes mozgását össze kell rendeznie, valamint megtanulni a mozgás elindítását és megállítását.  A test koordinációs összehangolásának képessége és a biztos egyensúlyozó képesség segít a precízebb izommozgás, a finommotorika fejlesztésében, amelynek megfelelő fejlettségi szintje elengedhetetlen az iskolai írás tanuláshoz.

Hintázás során fejlődik az egyensúlyérzék, a gyermek ugyanis ilyenkor egyidejűleg bizonyos izmokat elenged, másokat pedig megfeszít, ezt pedig egy folytonos egyensúlykereséssel tudja megtenni. Az egyensúlyozórendszer teljes fejlődése 7-8 éves korra fejeződik be, éppen ezért kisgyermekkorban még fontosabbak azok a játékok, amelyekkel az egyensúlyérzék játékosan fejlődik.

Ha otthoni hintában gondolkozunk, nem szabad megállni a laphintánál, ugyanis ahány féle hintával találkozik a gyermek, annyi különböző féle ingert kap az egyensúlyozó rendszer. A népszerű fészekhinták felülete ugyanis elég nagy ahhoz, hogy a gyermek háton fekve, hasalva, ülve vagy állva használja, nagy méretének köszönhetően egyszerre akár ketten-hárman is elférnek rajta. Ez azért előnyös, mert a különböző testhelyzetekben más jellegű ingerek érik a vesztibuláris rendszert, s a hintázás közbeni egyensúly fenntartása is összetett mozgáskoordinációt igényel a gyermektől. A fészekhintáról szóló cikkünket erre a linkre kattintva részletesen is megismerheti.

A hintázás jótékony hatásai
A hintázás során a gyermek nemcsak a szórakozást és kikapcsolódást élheti át, hanem a szabadban töltheti az időt.

+1 Szabadban töltött idő és testmozgás

A hintázás során a gyermek a szórakozás és a kikapcsolódás mellett megtapasztalhatja a szabadban töltött idő és a testmozgás örömét.  Ez a komplex fejlesztőeszköz már egészen kisgyermekkortól a rendelkezésünkre áll. Az egészen kicsiket ringathatjuk a babahintában, majd amikor tud ülni a gyermek megpróbálkozhatunk a bölcsőhintával. Ha pedig már stabilan tartja magát, elég egy egyszerű laphinta, két hintacsukló és kezdődhet a játékos fejlesztés!


Népszerű termékeink