Barion Pixel
A játékok szerepe a gyermekek életében

Egy gyermek napjának nagy részét rendszerint a játék tölti ki. Ebben az időszakban ez a legfontosabb tevékenységformája, mely elengedhetetlen a fejlődés szempontjából. A játékról elmondhatjuk, hogy nem csak gyermekkorban van jelen, de a különböző játéktevékenységek végigkísérik egész életünket, a születésünktől kezdve egészen halálunkig.

A játék funkciói

A gyermekek a játék által fedezik fel környezetüket és ismerik meg önmagukat és saját képességeiket, határaikat. Azt is kijelenthetjük, hogy egy gyermek egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen szerepe van a játéknak. Már a kisbabák is játszanak, de az idő múlásával a játék formája változik és tartalma folyamatosan gazdagodik. Ez a minőségi változás elősegíti a különböző képességek fejlődését. Megágyaz a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésének, szociális és nyelvi képességeinek, valamint mozgásfejlődésének. 

A játék szerepe a gyermekek fejlődésében
1. Mozgásfejlesztés

A játék segíti az új mozgásformák elsajátítását és azok begyakorlását, amik a folyamatos ismétléssel egyre pontosabbak és ügyesebbek lesznek. Játék közben folyamatosan formálódnak és koordinálódnak a motoros funkciók. Ezalatt nem csak a nagymozgások, de a finommozgások is ügyesednek. A finommotoros mozgások közé azokat soroljuk, melyek során a csukló, illetve a kéz izmait használjuk. Ezek előkészítik az olyan precíz tevékenységeket is, mint a rajzolás vagy az írás. A nagymozgások közé tartoznak azok az aktivitások, amelyek a test nagy izmait mozgatják, például a labdázás vagy a játszótéri eszközökön való játék. Azonban a játszótéri játék során nem csak a nagymozgásokat, de a finommozgásokat is használja a gyermek. A játszótéri játék szórakoztató volta miatt a gyerekek nem is veszik észre, hogy olyan fizikai készségeik fejlődnek mindeközben, amelyekből egész életükben profitálni fognak. A játszótéri eszközök használatával ráadásul erősödnek az izmok és a csontok is, emellett pedig javul az állóképesség.

A játékok szerepe a gyermekek életében
2. Kognitív fejlődés

A gyerekek a játék által ismerik meg a világot és a világ jelenségeit, történéseit, valamint az őket körülvevő tárgyakat. Ezek az ismeretek kulcsfontosságúak az értelmi fejlődés szempontjából. Mindezek mellett pedig a játék olyan funkciók fejlődését teszi lehetővé, mint a fantázia és a kreativitás.

A fantáziát igénylő játékok például hozzájárulnak a kognitív rugalmassághoz és a kreativitáshoz. A játszótereken lévő játszóvárak vagy ezeknek otthoni megfelelői ehhez nagyon jó terepet biztosítanak. Miközben a gyerekek elképzelik, hogy egy kastélyban vannak, amiben ők a hercegek, hercegnők vagy éppen egy hajón vannak, ahol túl kell élni a közelgő vihart vagy a kalóz támadást, végig ezeket a készségeket használják.Ezen felül a játszótereken fejlődnek a különböző problémamegoldó és döntéshozatali képességek: fel kell mérniük a játszótéri eszközök használatának kockázatát és előnyét, amely szintén a kognitív funkciókat érinti.

3. Érzelmi fejlődés

A játék egy biztonságos közeget nyújtva segíti a gyermeket élményei, érzelmei, félelmei feldolgozásában. Nem csak a szerepjátékok teszik ezt lehetővé, de az olyan egyszerű játéktevékenységek is, mint a hintázás is lelkileg jótékony, nyugtató hatással bír. A ritmikus mozgássorozat ugyanis hozzájárul a szorongások feldolgozásához, leküzdéséhez.

4. Szociális fejlődés

A játék a társas szabályok begyakorlásának és megtanulásának a színtere. A játékban közel jönnek a gyermekhez és kézzelfoghatóvá válnak a viselkedési szabályok. Éppen ezért megértik a szabályokat, elsajátítják és gyakorolják a helyes magatartást.

A gyermekkori társas kapcsolatok elsősorban a játék során alakulnak ki és nyilvánulnak meg. A folyamat során együttműködnek, ezáltal létrejön a közösségtudat, megtanulják megosztani a játékokat és a felmerülő konfliktusok során gyakorolják a problémamegoldást és azt, hogy hogyan bánjanak kedvesen és empatikusan a társaikkal. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak az egészséges személyiségfejlődéshez és ahhoz, hogy az életük során hogyan alakítsanak ki emberi kapcsolatokat.

A játék szerepe a gyermekek életében

A játszótéren különösen kiéleződnek ezek a szociális helyzetek. Mivel egy-egy játszótéri eszközt felváltva lehet csak használni, így meg kell tanuljanak türelmesnek lenni, megosztani és megbeszélni, hogy ki a soron következő. Az így létrejövő helyzetek hozzájárulnak a barátságok kialakításához, illetve megrősítéséhez.

A játszótéri eszközök sokrétű és változatos játéktevékenységet kínálnak a gyerekeknek, melyek több területen fejlesztik őket, mint amit elsőre feltételeznénk. Lehetővé teszik az optimális mozgásfejlődést, a szociális képességek kibontakozását, miközben olyan egyéb készségekre tesznek szert, melyek elengedhetetlenek lesznek későbbi életükben.