Barion Pixel
Izgalmas játszóterek a világ körül. 2. rész

Előző cikkünkben 5 olyan játszóteret mutattunk be a világ különböző tájairól, melyek valamilyen tekintetben kiemelkednek a többi közül és igazán különleges terepet biztosítanak a játékhoz. Bár a világon rengeteg egyedi és különlegesebb formavilágú játszótér található, mi mégis megpróbálkozunk azzal, hogy kiemeljünk néhány olyat a sorból, amelyet valószínűleg bármelyik gyerek szívesen kipróbálna, felfedezne! Ahogy ígértük, a megkezdett sorozat folytatódik és érkezik is a következő 5 izgalmas játszótér a nagyvilágból!

1. Van Campenvaart Játszótér – Hague, Hollandia 

A Hollandiában található Van Campenvaart játszóteret az úgynevezett „természetes játék” lehetőségének ötlete inspirálta. Alakja egy összehajtott, nagyméretű piros takaróra emlékeztet. A takaró összecsukódásával keletkező ráncok a meglévő gyepet egy rámpákból és redőkból álló vizuális egységgé alakítják. Ez a kialakítási forma rengeteg lehetőséget és útvonalat kínál, ezzel lehetővé téve a különböző képességgel rendelkező gyermekek találkozását. Ezáltal egy szuper terepet biztosít arra, hogy minden gyerek együtt játszhasson és segíthessen a másiknak. A játszótéren található eszközök lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy kitágítsák határaikat és leküzdjék az akadályokat. Olyan elemek is helyet kapnak benne, mint a mászó fogantyúk, a mozgó gumiszőnyeg, a suttogócsövek, széles csúszda, forgótárcsa, vagy éppen függőágy.

2. Base Játszótér – Belleville-Park, Párizs,Franciaország

A Franciaországban található Base játszótér úgy lett megalkotva, hogy teljes mértékben kihasználja a terület domborzatának előnyeit, beleértve például a fák olyan részeit, amelyek természetes lejtőket hoznak létre. Sokféle elemet tartalmaz, köztük különböző átjárókat, pavilonokat, mászóköteleket és egyéb olyan eszközöket, amelyek a városi stílust képviselik, de térbeliségükkel és vizuális megjelenésükkel mégis feszegetik a szabványos játszóterek határait. A tervezők fontosnak tartották, hogy a különleges formavilág hozzájáruljon a gyermeki képzelőerő fejlesztéséhez. Ha kíváncsi vagy, hogy hogy is néz ki a valóságban, ezen az oldalon megtekintheted.

3. Vízi játszótér – Tychy, Poland

Ez a vízi játszótér nem csak a szórakozást teszi lehetővé, hanem megjelenésének és vizuális kialakításának köszönhetően igazán szemet gyönyörködtető látványt is nyújt! A tervezés során a fő cél egy vízi játszótér kialakítása volt a tájon belül. A terület alakja és a burkolat kék színe egy uszodára emlékeztet, melyet végig fapadok vesznek körül, így a szülők végig szemmel tudják tartani gyermeküket a játék során. Különböző vízi játékokkal és virágos szökőkutakkal van felszerelve, mely különösen népszerű és izgalmas a forró nyári napokon. A LED izzóknak köszönhetően éjszaka is igazán izgalmas hangulata van.

4. Játszótér a Zorlu Centerben – Isztambul, Törökország

A Zorlu Centerben található kaland játszótér felejthetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt! A területe több zónára oszlik, melyek mindegyike valamilyen különleges világot képvisel. Kialakításakor a tájépítészek alapötlete az volt, hogy egy olyan területet hozzanak létre, amely kihasználja a gyerekek kreativitását és fantáziáját, miközben élvezhetik a formák és színek sokféleségét.

A játszótéren megtalálhatóak olyan részek, amelyek a különböző korcsoportokra lettek tervezve. Ilyen például az elején lévő terület, amely speciálisan a kisgyermekek számára lett kialakítva. Ez a rész lehetőséget biztosít az fizikai aktivitásokra, mint például a mászás vagy a csúszás, amely igen jótékony hatással van a gyermekek fejlődésére. A gyerekek szabadon fedezhetik fel a különböző játszótéri eszközöket, mint például trambulinokat, mászóhálókat, függőágyakat, csúszdákat, fonókat. A játszótér középső területét a táj változatossága határozza meg, a különleges téri elhelyezések, a falak, völgyek, dombok, vízi elemek és tornyok mind hozzájárulnak a játszótéren tapasztalható kalandérzethez.

A játszótéren megtalálható egy óriási családi csúszda és egy nagyméretű mászóháló, melyek élénk színeikkel kiemelkednek a többi játszótéri eszköz közül és a gyermekek igényeihez igazodva serkentik a gyermekek belső kaland- és felfedezőképességét.

5. Lazy Dayz Játszótér – Owensboro, Kentucky, USA

Ennek a játszótérnek az egyik legnagyobb előnye a hozzáférhetőséges és az akadálymentessége. A terület nagy méretén gondosan kiválasztott játékelemek találhatóak. A multifunkcionális játékelemek, az interaktív permetező szökőkutak, a színek és az anyagok hozzájárulnak ahhoz, hogy minden gyermek élvezze a játszótéren való játékot.

A játszóterek kialakítása a mai modern korban már túlmutat azon, hogy csak helyet biztosítson a mászáshoz és az ugráláshoz. Manapság sok olyan játszótér létezik, amely nemcsak a játékra biztosít területet, hanem befolyásolja a gyermekek fejlődését.

Otthoni inspirációk

Igaz, az otthoni játszótér nem lehet ilyen sokoldalú, mint a fent bemutatott játszóterek, mégis van néhány ötletünk, amellyel biztosan izgalmasabbá tehető az egyébként szokványosnak mondható játszótér.

Játszótéri postaládánk nagy kedvence a gyermekeknek, sokoldalúan lehet vele játszani – kifejezetten alkalmas a gyermekek műalkotásainak tárolására, az egymásnak szóló titkos üzenetek vagy meglepetések elrejtésére.

Neked melyik volt a kedvenc játszótered a sorozatunkból?

Termékajánló